Jobba tryggt med rätt frässtål

Har du koll på vad som skiljer billigt frässtål och frässtål med hög kvalitet? Skillnaderna är faktiskt oerhört stora. Vi tog hjälp av Cobolt och Festool för att reda ut begreppen.

Kvalitetsstål har till skillnad mot billigare fräsar rakbladsvassa hårdmetallskär med superb kvalitet på skären. Frässtål i hög kvalitet har även ren struktur och en hårdmetall med fin kornstorlek för att minimera risken att hårdmetallen försvagas och att det uppstår brott.

Viktigt med tjockleken
Tjockleken på hårdmetallskäret är viktig för hållbarheten – våra skär är 2 - 2,5 millimeter tjocka mot billigare fräsar som oftast är 1,5 millimeter tjocka.
Allt detta ovan är en garanti för att du ska kunna jobba tryggt utan att riskera att förstöra trästycket du bearbetar.
Bra frässtål ger rena och fina snitt utan risk att trämaterialet flisar och ytan blir bränd. Om det bearbetade materialet som flisats går att rädda överhuvudtaget? Skadat trä kräver förstås tidskrävande efterbearbetning. Du spar helt enkelt tid och pengar och får ett professionellt resultat genom att köpa riktiga grejer och gardera dig mot missöden.

Som att tälja med en slö kniv
Billigt frässtål å andra sidan kännetecknas av låg kvalitet på hårdmetallen som gör att skären snabbt blir oskarpa och får en skrovlig yta i stället för en ren yta med bättre skäregenskaper. Som att tälja med en slö kniv. Det finns också en risk att skären från frässtål med ojämn hårdmetallkvalitet går sönder och bitar lossnar.
Vi tänkte också passa på att slå hål på en gammal myt. För omkring 30 år sedan var uppfattningen att snabbstål var överlägset hårdmetall i skärpa. Men sedan dess har tekniken utvecklats och i dag är det ingen skillnad i skärpa mellan hårdmetall och snabbstål. I takt med ny teknik har skivmaterialet också utvecklats med inblandning av material som inte lämpar sig för fräsning med snabbstål. I hårda material är hårdmetall det enda du kan välja. Snabbstål kan helt enkelt inte användas för bearbetning av hårda material och det är därför vi inte har snabbstål i sortimentet.
Ett billigt skaft kan bli ovalt och då finns det risk att fräsen börjar vobbla, vilket kan resultera i att det bearbetade materialet bränns. För att undvika vibrationer är det återigen smartare att använda en dyrare mer balanserad fräs.

Blå färg för mindre friktion
De flesta av våra frässtål har en blå färg. Det är en nonstickbeläggning för att frässtålet ska glida lättare i materialet utan att det fastnar trämassa och att det bildas harts på stålet.

 

Förstora bilden

Batteridrivet för maximal mobilitet

Denna kantfräs/handöverfräs har samma kraft som en nätdriven motsvarighet. Maskinen har elektroniskt överbelastningsskydd, både för verktyg och batteri. Fräsen har variabel hastighet och kan justeras mellan 10 000 – 31 000 varv per minut utifrån olika arbetsmoment.
Djupjusteringssystemet har 0,4 millimeter mikrojusteringar och en aktiv broms kan stoppa maskinen snabbt. Den medföljande sänkbasen har tre djupsteg för flerstegsspårning. Fräsen ger god sikt på arbetsstycket med dubbel LED-belysning.
Levereras med en rad tillbehör. Säljs utan batteri och laddare.

Handöverfräs Milwaukee M18 FTR8-OX
Batteri: 18 v/ Li-Ion
Varvtal/ min: 10 000 – 31 000
Max fräsdjup: 50 mm
Spännhylsa: 6 och 8 mm
Vikt med batteri: 2,1 kg

Till webshop

En uppdaterad klassiker

Festools nya handöverfräs är mycket kompakt, mångsidig och utrustad med ett sidohandtag, vilket gör maskinen lätt att manövrera. Kan användas på fri hand eller med styrskena. Handöverfräsen har exakt djupinställning och det är enkelt att ställa in önskat fräsdjup. Det går att finjustera djupet steglöst i 1/10 millimeter med en ratt. Skafthandtaget ger bra styrning och maskinens säkerhet är hög eftersom den har snabbroms och omstartspärr. Via det integrerade spånutsuget i fräsbordet kan en dammsugare anslutas.

Handöverfräs Festool OF 1010 REBQ
Effekt: 1 010 w
Varvtal/min: 9 500 – 23 000
Max fräsdjup: 55 mm
Spännhylsa: 6 och 8 mm
Vikt: 3 kg

Till webshop

Stäng