Flinks har järnkoll på arbetsskor

Det första du ska tänka på när det är dags att köpa nya skyddsskor är vilka egenskaper ett par skyddsskor bör ha och vilka skador du kan få av att använda fel skyddsskor.

Köp rätt sko från början

Enligt ortopedtekniker Paul Lemouré har omkring 30 procent av byggjobbare problem med fötterna. Orsaken är ofta att de använder fel typ av skyddsskor. De känsligaste punkterna där skador oftast uppstår är kring rygg, knän, hälar och framfötter.

– Köp rätt sko från början. En skyddssko ska vara vridstyv, ha bra stabilitet och god dämpning. Klackhöjden ska vara minst en centimeter i hälen jämfört med höjden i sulan under framfoten. Höjdskillnaden lyfter hälen och avlastar både rygg, hälsena och framfot, konstaterar Paul Lemouré, ortopedtekniker vid Ortopedteknik Anatomic på Sophiahemmet.   Det är också viktigt att stålhättan är minst fem millimeter ovanför tårna för att få ett optimalt skydd om något skulle tappas på foten. Stålhättan ska täcka hela stortån och får inte skära in eller trycka på stortåleden eftersom det kan leda till olika typer av besvär.


MEMBRAN
Membran har vattenavstötande, vattentäta och ventilerande egenskaper som håller fötterna varma och torra genom att släppa ut fukt men hindrar vatten från att komma in.

STABIL HÄLKAPPA 
En bra skyddssko ska ha en stabil hälkappa för att ge stadga åt fötterna.


INNERSULA
För att förebygga skador är det viktigt att innersulan har stötdämpning och är anpassad för dina fötter.

SLAGDÄMPNING
Denna sko från Jalas är försedd med ett slagupptagande material som klarar externt våld, där kraften fördelas åt sidorna.

YTTERSULA
Yttersulan har flera funktioner för att vara slitstark, dämpa steget och isolera fötterna från både värme och kyla. Sulan ska också ge ett bra grepp på hala underlag.


SPIKTRAMPSKYDD
Spiktrampskydd skyddar mot genomträngning av spik eller andra vassa föremål. Finns som stål, rostfritt stål och lättare material som komposit och plasmabehandlad textil.


SKYDDSHÄTTA
Skyddshättan skyddar ditt tåparti från fallande föremål. Tåhättor finns till exempel i stål, komposit eller aluminium.

TÅSLITSKYDD
Extra slitskydd över tåhättan ökar skons livslängd.


SKOSNÖREN VS BOA
De flesta skyddsskor har fortfarande skosnören, men BOA-systemet blir allt vanligare. Tryck på hjulet och vrid tills skorna sitter som de ska. En fördel med BOA är att trycket över foten är jämnare än med skosnören.


REGLER OCH STANDARDER
Alla skyddsskor i vårt sortiment överensstämmer med EN-standarder och gällande normer för arbetsskydd inom olika yrkesområden. Om du inte har koll på skyddsklasserna kopplat till det arbete  du ska utföra hjälper vi dig gärna med att hitta skor med rätt skyddsklass.

Arbetsmiljöverket:
”Det är arbetsgivaren som ska bekosta den personliga skyddsutrustning som arbetstagaren behöver för arbetet. Arbetsgivaren ska också se till att den fungerar och att den underhålls och repareras, så att den är säker att använda.”


SKANNA FÖTTERNA HOS FLINKS
När du köpt din skyddssko är halva jobbet kvar. Att se till att du har rätt iläggssula, som är anpassad efter dina fötter är mycket viktigt. Säg till oss så skannar vi dina fötter i vår fotskanner. Då ser vi vilken typ av fötter du har och väljer en iläggssula åt dig för att förebygga belastningsskador. Men observera att fotskannern inte ersätter medicinsk behandling av skador som redan uppstått. Du som har stora fotproblem bör kontakta en ortopedtekniker för att få ortopediskt utprovade iläggssulor.


7 PUNKTER FÖR SMARTARE KÖP AV SKYDDSSKOR
1.  En skyddssko ska vara vridstyv och ha bra dämpning
2.  Klackhöjden bör vara minst en centimeter under hälen så bakre delen av foten alltid är högre än framfoten  
3.  För rätt skydd bör det vara minst fem millimeter mellan stortån och stålhättan 
4.  Använd aldrig tjockare sulor än originalsulan 
5.  Hälkapporna ska vara stabila (ej för mjuka) 
6.  Skon ska vara följsam i framkanten. Extra viktigt när man ligger på golvet på knä med böjd sko när  skospetsen böjs
7.  Använd funktionsstrumpor för att ventilera ut svetten, så den inte stannar kvar i skon


Stäng