Festool Tigersåg med dammutsug

Efter år av utveckling och tester har Festool äntligen släppt sin första tigersåg. Batteridriven så klart. Efter att vi har testat maskinen kan vi intyga att den är robust och ytterst avvibrerad. Dessutom är den utrustad med dammutsug – vilket är en mycket ovanlig funktion på tigersågar.

Som bekant används tigersågar ofta till krävande applikationer, till exempel vid rivning. En garanti för att Festools nya såg är konstruerad för att användas i tuffa miljöer, som lever upp till hantverkarnas högt ställda krav, är att den ingår i Festools 36-månaders garanti- och reparationsservice. Garantin täcker fabrikationsfel och slitagedelar med fri reparationsservice i tre år. Så vitt vi vet är det ingen annan maskinleverantör som kan matcha det.


Men den kanske största skillnaden mot många andra tigersågar är att den är kraftigt avvibrerad. Något som ger en maskin med riktigt bra ergonomi som du kan jobba med i längre perioder. Men den imponerande avvibreringen ger också en tigersåg som väger lite mer än andra.


Maskinen har varvtalsreglering i två steg. Pendel-rörelsen kan aktiveras och inaktiveras efter behov och applikation. Med chucken kan du byta bladet genom att skjuta ut det, utan att du behöver ta i det heta bladet. Tryck sedan in ett nytt blad utan krav på att använda verktyg.

Festools stryktåliga tigersåg är till för flera olika uppgifter som till exempel demontering av kök och väggar, men även för håltagning.


Tigersågen kan endast köras med ett 18-volts batteri. Vi rekommenderar ett batteri på 5 ampere. För längre driftstid kan ett något tyngre 8-amperes batteri användas. Säljs utan batteri och laddare.

Tigersåg Festool RSC 18

Tigersåg Festool RSC 18
Batteri: 18 V
Slagtal: 0-3 000/ min
Automatiskt sågbladsbyte
Verktygshållare: Ja
Dammutsug: Ja
Vikt med 5 Ah batteri: 4,8 kg

Till webshop

Michael Westerby, byggnadssmed

” Stor fördel att den går att koppla till dammsugare”

– Jag känner ingen skillnad när jag sågar i trä, gips eller metall. Den bara fortsätter att tugga vidare. Annars när man kör med äldre tigersågar och kommer in i metall får man liksom vara med på noterna. Oavsett blad. Den här maskinen skulle vara jättebra för oss vid jobb i offentliga miljöer, där verksamheten är igång. Det är en stor fördel att den går att koppla till dammsugare, annars måste jag ha en kollega som sitter bredvid och dammsuger. Att maskinen är batteridriven är också bra. Sladdmaskiner är det sämsta som finns, med batteri är allt mycket smidigare.


Anders Pettersson, arbetsledare och platschef byggentreprenad

” Bra att sågen har 36 månaders garanti”

– Den här tigersågen skulle passa bra för jobb i lägenheter hos privatpersoner eftersom den kan kopplas till dammsugare som minskar exponeringen av damm. Dammsugarfunktionen betyder att jag kan gå in och riva en vägg själv, med andra tigersågar måste jag ha med mig någon som håller i dammsugaren. Maskinen är smidig och det är inga vibrationer i den. Det är så klart också bra att sågen har 36 månaders garanti mot fabrikationsfel, där även slitagedelar med fri reparationsservice ingår. Troligtvis kommer jag köpa en, framförallt till mig själv och till firman naturligtvis.


Johannes Lundström, tekniker, underhåll av öppningsbara broar

”En tigersåg ska ju vara liten, lätt och smidig”

– Maskinen är alldeles för tung för att jag någonsin skulle vilja jobba med den. En tigersåg ska ju vara liten, lätt och smidig. Den här ger för stor påfrestning och den är som alla andra tigersågar på marknaden, den sågar när man trycker på knappen. Inget märkvärdigt. Jag tycker inte att den här tigersågen sticker ut. Jag kör en annan tigersåg och den kanske är tre gånger lättare än denna. Och jag har aldrig varit med om att man använder en dammsugare till en tigersåg.


Stäng