Sprucken eller osprucken betong?

Vad ska man egentligen tänka på när man använder en expander för infästning i sprucken respektive osprucken betong? Regel nummer ett är att det är tillåtet att använda en expander för sprucken betong för infästning i osprucken betong. Men den som gör tvärtom är ute på hal is.

En expander för osprucken betong som monteras i sprucken betong riskerar nämligen att släppa eller till och med lossna från betongen, vilket förstås kan få ödesdigra konsekvenser.  För att vara 100 procent säker på att välja rätt produkt är det viktigt att du först och främst funderar över om det finns risk för att betongen du ska montera din infästning i kan vara sprucken. Nästa steg är att skaffa en expander som är godkänd för det jobb du ska utföra.  Om expandern är försedd med logotypen ETA Option 1 har den uppfyllt de kriterier du söker. Som en fingervisning har de allra flesta av Fischers expandrar, som är till för sprucken betong, ett svart clips eller en svart nylonring.  Expandern för sprucken betong har flera vinklar på det tvådelade clipsets kona. Den har dessutom ett högre åtdragsmoment än andra expandrar och en betydligt mer fjädrande funktion. Vitsen med fjädringen är att expandern kan fylla ut den ökade volymen som uppstår i borrhålet om den hamnar i en spricka.

Funkar för både och
Säkerhetsexpandern FAZ2 i  elförzinkat stål är godkänd för både sprucken och osprucken betong för genomsticksmontage. Expandern har ett optimerat expansionsclips som ger en jämn fördelning av belastningen och höga utdragsvärden i kombination med små kant- och inbördes avstånd. Godkänd för C20/25 till C50/60. Expandern är bland annat till för infästning av trä- och stålkonstruktioner, fasader, konsoler, stegar, maskiner, trappor med mera. För komplett information, kolla med oss på Flinks.

Ladda ner hela artikeln PDF

Stäng