Håll värmen med trelagersprincipen

De senaste åren har det kommit flera nya material med olika funktioner. Men tro inte något annat än att lager på lager principen fortfarande gäller. Vi har valt att visa Helly Hansens trelagersprincip där materialen har stor betydelse för att transportera bort fukten och behålla värmen.

 

Torr

Lagret närmast kroppen har en uppgift – att se till att du är torr genom att fukten transporteras bort från kroppen. När du jobbar hårt, blir varm och svettas transporterar baslagret bort fukten som kommer från överskottsvärmen in i nästa klädlager.

Varm 

För att behålla värmen måste kroppen isoleras med något värmande. Helly Hansens så kallade termiska mellanlager håller dig varm. Mellanlagret fångar in luften och isolerar mot kyla samtidigt som det ventilerar överskottsvärme och ser till att fukten tar sig till det tredje lagret.  

Säker 

Det tredje lagret skyddar mot regn, snö och vind och ser till att överskottsvärmen ventileras ut genom det yttre lagrets porer. En funktion som på ett effektivt sätt stärker förutsättningarna för att din kropp ska kunna hållas torr och varm. 

 

Exempel på teknologier 

Torr – Underställ

LIFA är ett material tillverkat av polypropylen. Polypropylentrådar är syntetiska och kan närmast beskrivas som oändliga. Det som gör trådarna unika är att fukten inte stannar kvar i kläder som tillverkats av polypropylen, vilket den gör i bomull vars trådar suger upp fukt. Det finns också underställ i Lifamaterial med Merinoull på utsidan som håller värmen ännu bättre.


Varm – Mellanlager

POLARTEC Mellanlagret i trelagers-principen har uppgiften att värma kroppen. I detta exempel har vi med en fleecejacka i polartec, tillverkad i polyester. Förutom att fleecematerialet värmer står det även mot vind på ett bra sätt, men är dock ej helt vindtätt.


Säker – Ytterplagg

HELLY TECH Helly Hansens egna membran som stänger ute vatten och vind på ett effektivt sätt samtidigt som det ventilerar ut fukten. Helly Tech är likvärdigt med det kanske mer kända GoreTex. Membranet används också i till exempel kängor.


Stäng