KSS40 med ihoprullbar skena. Kompakt och flexibel såg från tyska Mafell

Tyska Mafell är kända för sina högkvalitativa elhandverktyg med stor precision och användarvänlighet för träbearbetning. Vi på Flinks har haft Mafells produkter sedan 2011 och tar nu in fler maskiner och tillbehör i snabbgrossarna. Mafell är fortfarande relativt okänt bland hantverkare i Sverige. De är däremot väldigt kända i Tyskland eftersom de grundades där redan 1899.

Mafells senaste kapsåg KSS40 är en mycket kompakt maskin med flera användningsområden.
Maskinen kan till viss del ersätta en kap- och gersåg eftersom den går att köra i en vinkel och lutning samtidigt. Men sågen är i första hand suverän för golvläggning och servicejobb. I systainern finns det också en ihoprullad 1,4 meter lång skena som du kan ta med dig.
Något som Mafell är ensamma om att ha. Ja, Mafells såg är den minsta kapsågen på skena. Sågen ger svaret på frågan som uppstår på de flesta byggen: Ska jag ta in sågen till materialet eller ska jag ta ut materialet till sågen? Med den här sågen kan hantverkare gladeligen säga att de tar med sig sågen dit materialet är.
Maskinen passar bra för golvläggning och många andra typer av både inom- och utomhusjobb. Några arbetsmoment som vi ser framför oss är till exempel kapning av golvlister, panel och olika typer av skivmaterial. Eftersom kapsågen är så liten och smidig kan den med fördel tas upp på taket för att kapa läkt.
En annan fördel med maskinen är att Mafell delar batteriplattform (CAS), med drygt 30 andra varumärken, bland annat Metabo.
Mafells såg har i drygt tio år funnits med sladd hos Flinks. Den batteridrivna modellen av maskinen är en välkommen nyhet. Levereras med: 1,4 meter flexi-skena, två stycken 18-volts batterier (5,5 Ah) laddare
och systainer.

Mafell kapsåg KSS40

Batteri: 18 V 5,5 Ah
Sågdjup med skena: 40 mm
Sågdjup utan skena: 42 mm
Vinkelsågning med kapskena: -45° till +60°
Varvtal: 6 700 varv/ min
Klingdiameter: 120 mm
Klinghålsdiameter: 20 mm
Dammsugaranslutning: Ø 35 mm
Vikt med kapskena och batteri: 4,6 kg

Till webshop

Eric Lejeby, snickare

”Den här borde varenda byggservicesnickare ha”

– Detta är en servicemaskin – med tre maskiner i en. Om man ska in och göra ett snabbt jobb har man en bordssåg, klyvsåg och kap- & gersåg i en och samma maskin. Och det är bra kraft i den. Den är helt fantastisk för golvläggning och servicejobb. Jag som kommer från byggservice innanför tull-arna tycker att den här borde varenda byggservicesnickare ha. Sedan är det ju grymt att skenan får plats i systainern. Det är hela grejen. Men maskinens svaghet är att den skulle behöva kunna kapa fem millimeter till, 45 i stället för 40 millimeter.
Då skulle den vara alla snickares såg.


Philip Öfverberg, snickare

”Om det gick att kapa 45 millimeter med den skulle jag köpa den direkt”
– Den här maskinen är väldigt lätt att jobba med. Om jag hade varit trägolvläggare skulle jag tänka mig att ha den här, men även om jag stod på ställning och kapade läkt och panel. Den funkar också jättebra för skivmaterial som plywood och MDF med mera. Men en nackdel med Mafells såg är att den bara klarar ett snittdjup ned till 40 millimeter. Om det gick att kapa 45 millimeter med den skulle jag köpa den direkt.

Pontus Tilling, installatör, f.d. snickare

”Den böjbara skenan är smart och lätt att ta med sig”

– Jag tycker att den här maskinen är bra och gillade det här med att den sitter på en platta, en skena, och att skenan är lång. Den gör sitt jobb. Precisionsmässigt känns den bra. Om jag hade behov av det i mitt jobb skulle jag använda den för att såga plyfaskivor, MDF:er och tunnare reglar. Och den skulle vara bra om jag la parkett. Jag testade inte den böjbara skenan, men den är smart och lätt att ta med sig. Om jag skulle jobba som snickare idag skulle jag köpa maskinen. 100 procent.


Stäng