Festool ExoActive - Extra batterikraft som lyfter armarna

Festool upphör aldrig att överraska med sina innovationer som underlättar hantverkarnas vardag. Tyskarnas senaste innovation är något som de kallar för exoskelett, som tagits fram för att avlasta arbete över huvudet. Produkten ger yrkesfolket extra kraft för att minska slitage på överkroppen, det vill säga i första hand armar och axlar.

ExoActive är främst till för arbetsmoment i tak och högt upp på väggar, som till exempel att montera gips och andra skivor, slipa, tapetsera, måla samt vid borrnings- och bilningsarbeten. Med en extra kraft på upp till 50 Newtonmeter avlastar ExoActive varje underarm med upp till fem kilo. Produkten avlastar axlarnas främre muskulatur med upp till 30 procent. Det betyder alltså att arbetet känns upp till en tredjedel lättare.
ExoActive ser lite klumpigt ut innan man får på sig det, men när vi testade produkten kan vi intyga att det känns ungefär som att ha på sig en väldigt lätt packad ryggsäck. Och det är stor skillnad att jobba utan eller med skelettet. Batterikraften lyfter armarna på ett imponerande mjukt sätt, det är dessutom enkelt att ställa in skelettet individuellt utifrån kroppsstorlek.
Du kan reglera kraften så den stöttar precis där det behövs. Festool ExoActive har tre förutbestämda arbetsområden: från höften och uppåt, från bröstet och uppåt samt ovanför huvudet. Med Festool Work-app finns det fler profiler för att få ett ännu bättre stöd. Systemet kan också pausas med ett knapptryck om stödet inte behövs.
Produkten drivs med ett 18-Volts-batteri som är kompatibelt med hela Festools 18-Volts-system.

Festool ExoActive

Festool ExoActive
Batteri: 18 V/ Li-Ion
Avlastning per underarm: Upp till 5 kg
Avlastning främre axlelmuskulatur: Upp till 30%
Individuellt inställningsbar: Ja
Vikt med batteri (18 V): 7 kg

Till webshop

Ludwig Amnelius, snickare

” Den hjälper verkligen till i arbetet”

– Nyttan med den här är att jag skulle spara på överkroppen, alltså främst axlar och armar. Den hjälper verkligen till i arbetet. Och jag tror att det är en vanesak att ta på sig den, något man får vänja sig med. Vi testar en sån här på arbetsplatsen nu, som jag har använt när jag gipsade tak. När det har gått en hel dag när jag har skruvat i tak utan den här är jag helt mör, men när jag har använt skelettet är det inga konstigheter, utan det är bara att börja jobba med nästa tak.


Anders Lidholm, elektriker

” Det känns att den avlastar vikten”

– Nu Jobbar jag mest med ROT- och ombyggnads-jobb. Den här skulle jag främst använda vid monotona arbeten, när jag står och kopplar dosor på stege kanske eller proppar mycket i tak. När jag testade den kändes det bra, den avlastar vikten upp till fem kilo, det är ju ganska mycket. Och den var enkel att ställa in. Jag tror att jag skulle jobba längre pass med den här. För andra som har monotona arbetsmoment kan det vara värt att testa den, speciellt om man har ont i axlarna med mera.


Patrik Schaubach, snickare/ fastighetsskötare

”Jag blev väldigt förvånad att den avlastar så pass mycket”

– Den här kan man använda vid skivjobb i tak, till exempel när du monterar gips, men även vid rivning när du bilar kakel. Jag kan också tänka mig att den kan användas när man ska riva en pool. Det lilla som jag testat den nu blev jag väldigt förvånad att den avlastar så pass mycket. Den skulle absolut hjälpa mig i mitt jobb, men sedan är det en fråga för arbetsgivaren att köpa in den. Om man skulle jobba med den ett par gånger i veckan skulle man spara kroppen och den skulle betala sig.


Stäng