Så jobbar du med Minerit

Vi på Flinks får mycket frågor kring hur man bearbetar eller monterar fibercementskivor, så kallade Mineritskivor. Vi har grottat ner oss i frågan och ger här några tips på metoder och produkter.

Vad är fibercement/Minerit?
Varför kallar de flesta fibercementskivor för Minerit? Jo, för att det finska företaget Minerit har dominerat marknaden under så lång tid att det har blivit synonymt med fibercement. Mineritskivorna tillverkas i dag av Cembrit i Finland – en av världens absolut största aktörer inom området.

Vatten, cement och cellulosa
Fibercementbaserade produkter tillverkas i huvudsak av vatten, cement och cellulosafibrer. Skivorna finns i en rad olika modeller i olika strukturer och färger, anpassade för olika ändamål. Till exempel för tak och väggar, invändigt eller utvändigt montage, som vindskydd, brandskydd eller som fukt- och frostbeständiga.
Har du förresten koll på att fibercementskivor sitter på ytterväggarna på några av Stockholms stoltaste arenor: Tele 2 Arena, Friends Arena och på Globen?

Hur bearbetar man skivorna?
Alla typer av fibercementskivor kan kapas med sticksåg med hårdmetallsågblad eller cirkelsåg med diamantklinga. Men vi avråder från att använda kap- och gersåg eller bordssåg eftersom det dammar för mycket. Vissa tunnare och enklare skivor kan kapas med vanlig fogsvans eller bara ritsas och knäckas över en kant om det är ett begränsat antal kap. Vid borrning är det skarpslipad hårdmetall eller diamant som gäller, samma sorter som används till kakel och klinker. Men använd inte skruvdragare med slag. Om du ska använda hålsåg – välj en med diamant-
eller hårdmetallskär. För att fästa skivorna eller saker i skivorna finns speciellt framtagen skruv men vissa skivor kan man även skjutspika med pappspik.
På nästa uppslag har vi plockat ut några produkter ur vårt sortiment som vi rekommenderar för arbete med fibercementskivor.

 

Med sänksåg eller cirkelsåg

Om det inte är stora mängder som ska kapas så fungerar det bra att använda en av de speciellt framtagna Mineritklingor du ser här ovan, eller den släta sintrade klingan till vänster som är speciellt anpassad för sänksågning i Minerit. För skivor mellan 0-20 millimeter används en klinga med 8 tänder och för skivor på 20-50 millimeter används en klinga med 4 tänder.

Diamantkapsåg

Diamantkapklinga för fibercementskivor

Sågklinga Blueline

Sågklinga Festool Diamant


Med diamantkapsåg

Har du större mängder som ska kapas lönar det sig absolut att investera i en diamantkapsåg. Till exempel Festools DSC. Klingorna till den sågen är billigare och maskinen effektivare. Det gör att det relativt snabbt betalar sig att köpa en diamantsåg.

Diamantkapsåg Festool DSC-AG 230 FS

Diamantkapklinga Carat Betong CDTB Turbo

Diamantkapklinga Carat Betong CDTS Turbo


Mineritkniv

Greppvänligt och ergonomiskt anpassat ritsverktyg som ger ett djupt snitt och gör skivan lätt att knäcka.

Till webshop


Sticksågsblad för snabba och grova snitt

Sticksågblad T 341 HM fungerar utmärkt för fibercementskivor.
Bladet, som har slipade hårdmetalltänder påsvetsat på en kropp av högelastiskt kolstål, klarar långvarig användning på mycket nötande material. Sågbladet är 132 millimeter långt och klarar ett sågdjup på 80 millimeter.

Till webshop


4-skärs hårdmetallborr PRESACT

Borr i kolstål med krysspets av hårdmetall och 1/4” bitsfäste. Den fyrskäriga spetsen bidrar till en bättre positionering för borrarbetet och ger en rund och slät finish på hålet.

Till webshop


Diamantborr CARAT ETD

Diamantborr för torrborrning. Förutom i fibercement fungerar den bra i kakel och natursten. Försedd med vax för god smörjning. Fungerar utmärkt i sladdlösa borrmaskiner.

Till webshop


Diamanthålsåg CARAT

Hålsåg som utvecklats för torrborrning i kakel och natursten men som passar bra för borrning i fibercement.

Till webshop


Utomhus fibercementskruv

Fibercementskruv i rostfritt stål (A2) för användning utomhus. Skruven har hålförstorande vingar.

Till webshop


Inomhus fibercementskruv

För inomhusbruk fungerar till exempel Grabbers
hårdgipsskruv bra för fibercementskivor. Skruven klarar träreglar och stålreglar 0,6 – 1,0 mm.

Till webshop


Skivvagn

En bra skivvagn sparar rygg och axlar och är ett bra hjälpmedel. Till exempel Starke Arvids variant med tiltfunktion vilket gör att vagnen kan användas som arbetsbord.

Till webshop


Bärhandtag för byggskivor

Vi har flera varianter av bärhandtag i lager. Denna modell har två hjul så att det även kan användas som en liten vagn.

Till webshop


Stäng