Flinks har järnkoll på bits

Du har säkert ett antal bits i verktygslådan. Men har du koll på vilka bitsmodeller som finns? Förutom att naturligtvis ha rätt modell till rätt skruvskalle så finns det en rad olika varianter beroende på vilket jobb som ska göras.

För dig som proffs är det viktigt att välja rätt bits beroende på vad du ska skruva och dessutom välja bits av hög kvalitet. Bits som går av, har sönder skruvskallarna eller rappar gör att arbetet tar längre tid och ger ett sämre resultat. En bits av hög kvalitet kostar mer men håller bättre och sitter bättre i skruvskallen. Det är definitivt värt merkostnaden. Det gäller också att välja rätt sort beroende på jobb – hårda bits kan gå av och för mjuka vrida sig. Använder du till exempel slagskruvdragare ska du välja en Impaktor-bits. Om du skruvar i mjukare material som trä kanske en hårdare bits är bäst och vid skruvning med rostfria skruv är det fördelaktigt att använda rostfria bits och så vidare. Här ger vi dig en kort guidning.

RAKA SPÅR Nackdel med spår är att bitsen lätt glider ur spåret och skruvskallar med spår minskar stadigt. Det är ändå fortfarande en vanlig bits då spårskruv av estetiska skäl används mycket till t.ex. olika former av beslag.

PHILLIPS (PH) Är en kryssbits som utvecklades för att inte glida ur skruven lika lätt som en spårbits. Den koniska toppen gör att den glider ur lätt när skruven är på plats. och att det är lättare att komma in i vinkel i skruvskallen.

POZIDRIV (PZ) Utvecklades för att få bättre grepp än Phillips men har ungefär samma funktion. Pozi-driv är en kryssbits som ser något annorlunda ut än Phillips genom ett mellanspår mellan kryssen. Även Pozidriv har en konisk topp som gör att den glider ur lätt.

TORX (TX) Torx ger större anläggningsyta i skruvskallen och ger därmed det bästa vridmomentet. Nackdelen kan dock vara att det är svårare att komma in i vinkel i skruv-skallen än med en kryssbits.

För att komma åt djupt eller långt har vi bits i flera längder mellan 25 – 152 mm. Räcker inte det har vi fasta och teleskopiska förlängare upp till 550 mm på lager.

Impaktor-Bits

Förträfflig vid användning av ett starkt elverktyg, till exempel en slagskruvdragare. Impaktor-bits är speciellt framtagna för att motstå kraften vid roterande slag.


Stainless

Att använda bits i rostfritt stål förhindrar att rost bildas på rostfria skruvar. Rost på rostfritt material förekommer oftast på grund av slitagepartiklar efter skruvdragning med vanliga stålverktyg. Har isblå banderoll.


BDC-Bits

Mjukare BiTorsion zon som minskar skaftets hårdhet jämfört med spetsen. Minskar risk för avbrytning och slitage. Diamantbeläggning minskar risken att halka ur skruven eftersom diamantpartiklarna “biter” sig in i skruvhuvudet. B står för BiTorsion. DC står för diamant.


Z-Bits

Formbara, tuffa bits för hårda material såsom plåt eller annan metall.


TZ-Bits

Z bits med en torsion zon. Torsion bits absorberar skadliga belastningar av höga vridmoment i torsion zonen. Detta förhindrar slitage och ökar bitsens livslängd.


BTZ-Bits

Extra härdad BiTorsion zon, vilket minskar skaftets hårdhet jämfört med spetsen. Detta innebär att toppbelastningar som orsakar avbrytning och slitage absorberas i den här zonen – något som ökar livslängden på bitsen.


H-Bits

Extra hårda bits för halvhårda H-Bits material såsom trä.


TH-Bits

H bits med en torsion zon. Torsion bits absorberar de skadliga belastningar av höga vridmoment i torsionzonen. Detta förhindrar slitage och ökar bitsens livslängd.


BTH-Bits

Extra härdat BiTorsion zon, vilket minskar skaftets hårdhet jämfört med spetsen. Detta innebär att toppbelastningar som orsakar avbrytning och slitage absorberas i den här zonen – något som ökar livslängden på bitsen.


TS-Bits

Torsionbits i rostfritt stål. S står för stainless (rostfritt). Lämplig för all skruvdragning med rostfria skruvar.


A-Bits

A-bits är extra hårda bits med en vass profil som tränger in i exempelvis färgfyllda skruvar och säkerställer därmed en pålitlig kraftöverföring mellan bitsen och skruven.


J-Bits

J står för Japan. J-bits har optimerats för att passa asiatiska PH-skruvar. De är speciellt lämpliga för väldigt små storlekar som anges i den japanska kameranormen.


ACR-Bits

ACR-bits har räfflor på spetsen som förhindrar att bitsen glider ut ur skruvhuvudet. Använd gärna ACR-bits tillsammans med räfflade ACR skruvar för maximal effekt.


Stäng