Onsdag 2 oktober i Norrköping.
Måndag 7 oktober i Globen.
Tisdag 8 oktober i Hornsberg
Onsdag 9 oktober i Sätra
Torsdag 10 oktober i Bromma
Fredag 11 oktober i Täby
Vare sig du planerar ett altanbygge eller inte har vi plockat ihop några intressanta fakta i ämnet som förhoppningsvis hjälper dig en bit på vägen.
Du har antagligen redan sett det på skruvaskarna – kombinationen av en bokstav och en siffra. Trallskruvar delas in i rostfri syrafast, rostfri och skruv med härdat och ytbehandlat stål – det vill säga rostskydd som passar till olika träslag eller miljöer. Skruvens rostskydd (korrosionsskydd) är avgörande för trallens livslängd.
Två vanliga korrosivitetsklasser
C4 Högt korrosivitetsskydd för trall som är oskyddad eller har markkontakt och för miljöer med stora mängder luftföroreningar. Material: zink/nickel eller rostfritt A2.
C5 Mycket högt korrosivitetsskydd för miljöer med permanent fukt och stora mängder luftföroreningar. Syrafast A4 är en legering som klarar kraven för klass C5 och har ett mycket starkt skydd mot yttre påverkan.
Välj rätt längd på skruven
En enkel princip är att använda en trallskruv som är ungefär dubbelt så lång som trallens tjocklek. Om du ska skruva i en trall som är 28 millimeter tjock ska du alltså använda en skruv som är 51-62 millimeter lång.
Vilken bits gäller?
Ett lättanvänt spår, till exempel torx, ger ett bra grepp och är att föredra framför ett krysspår som ger ett sämre grepp och kan rappa när skruven dras i virket. Om du inte får ordentligt fäste riskerar du att förstöra skruvens ytbehandling eller spår. Det är också viktigt att skruven har rätt härdning. Den får alltså inte vara för mjuk men inte heller för hård.
Valet av trallskruv styrs också av vilken sorts trallvirke du ska använda. Tryckimpregnerat virke av furu och gran tillhör de mjuka träslagen och kräver ingen förborrning. Ädlare träslag och lärk är däremot oftast hårda, vilket i de flesta fall kräver förborrning. Men ingen regel utan undantag. Det finns skruvar som tar sig ner i hårda träslag utan att du behöver förborra. Men för att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att prova sig fram.
Vi är dock tvärsäkra på att du måste använda syrafasta skruvar till de ädlare träslagen för att skruvarna inte ska rosta eller missfärga träet. Tänk också på att ju större däck du bygger desto större rörelser i konstruktionen och påfrestningar på skruven. Då är det bra att välja en kraftigare skruv. Bland en uppsjö av trallskruvar har vi med omsorg valt ut några av de bästa skruvarna som går att få tag på. Det är också dem du hittar i våra snabbgrossar.
Alla våra trallskruvar klarar de rejält hårda testerna utförda av SP Certifiering. Skruvarna testas i en miljö som så långt det är möjligt efterliknar en verklig utomhusmiljö. Ett certifikat är ett bevis på att skruven klarar högt ställda krav i den miljö den ska användas i. Det är förstås också en garanti som innebär att Flinks kunder kan känna sig trygga i sitt val av trallskruv.
Finns med ytbeläggningen Zincotech Au (klass C4) som ger ett bra korrosionsmotstånd i tuffa miljöer och mot träimpregneringsmedel samt i syrafast A4 (klass C5). Skruven har en skärande borrspets och snedställda och längsgående skär mellan gängorna. Klass: C4 och C5.
Till webshopSpecialborrspets för skruvning nära ändträ utan sprickbildning. Klarar i princip att skruvas i de flesta träslag utan förborrning. Klass: C4.
Till webshopDubbelgängad trallskruv med låg och hög gänga med skärslits som går snabbt ner i virket. Gängan under skallen greppar tag i träet, funkar som kvistborr och skär rent, vilket minskar splitter. Den cylindriska skallen försänker sig bra i virket. Rostfri A2 (klass C4).
Till webshop