Kolborstfritt - vad är det?

Kolborstfria motorer är egentligen inget nytt påfund, utan de har funnits länge i torktumlare, värmepumpar, tvättmaskiner med mera och i maskiner som används inom bilindustrin. Anledningen till att teknologin har tagit lite längre tid på sig innan den stoppades in i maskiner anpassade för hantverkskåren är att den inte var mogen för att ta steget. De kolborstfria motorerna var tidigare alldeles för känsliga för stötar, men har genom åren utvecklats för att få bort problemet.

Längre driftstid

Den stora vinsten med kolborstfritt är energieffektiviteten – som betyder att driftstiden ökar med omkring 50 procent per laddning för batteridrivna elhandverktyg jämfört med maskiner med kolborstar. Kolborstfritt ger också möjlighet att bygga en lätt maskin. Dessutom är servicebehovet lägre eftersom det inte finns några kolborstar som kan gå sönder.

De flesta stirrar sig blinda på batteriernas utveckling i antal amperetimmar, som förstås också ökar driftstiden rejält. Men kolborstfritt är kanske en ännu viktigare källa till längre driftstid än vad dagens moderna litiumjonbatterier är. Anledningen till det är att kolborstfritt ger mycket mindre friktion än traditionell teknik där maskinerna har kolborstar. Och mindre friktion innebär också lägre värmeutveckling, vilket ger mindre slitage på motorn.

Stäng