Flinks skyddsglasögonguide

Det finns en hel uppsjö av skyddsglasögon. Men det är en del att tänka på för att du ska trivas med dem. Kom ihåg att skyddsglasögonen ska vara märkta EN166 – annars är det inga skyddsglasögon.

Välj skyddsglasögon med en lins som är anpassade till den arbetsmiljö och det arbete du ska utföra. Valet av skyddsglasögon påverkas också av vilka risker dina ögon utsätts för: Exponeras de för damm, flis eller större partiklar?

Det är minst lika viktigt att du trivs med dina skyddsglasögon. Testa dig fram.

Se till att glasögonen sitter tätt mot ansiktet.

Det kan du kolla genom att se till att du inte får in en penna mellan glasögon och ansikte.


Välj skyddsglasögon så att ögonen är centrerade i linsen för bästa synfält.


Har du skyddsglasögon när du använder hörselkåpor gör skalmarna att bullerdämpningen reduceras med cirka 30 procent. Därför rekommenderar vi att du använder hörselproppar när du använder skyddsglasögon.


Om du vill skräddarsy dina skydds-glasögon så har vi varianter där du kan både förlänga och justera höjden på skalmarna.

Det finns slipade skyddsglasögon (läsglasögon) men vi rekommenderar att du går till en optiker för att få glasögon anpassade för just din syn.


Välj linstyp efter arbetsmoment

Silver I/O, gul, grå eller grön?


Silver I/O

Skyddande effekt för dig som jobbar både inom- och utomhus. Linsen dämpar övergången mellan ljusa och mörkare miljöer och vice versa. 


Gul

Högkontrastlins som gör att du ser kontraster bättre vid situationer med svagt ljus. Ger en känsla av att omgivningen blir klarare.


Grå

Tonade solglasögon för minimering av solljus och reflexer för dig som jobbar i solsken utomhus. Det finns massor av olika färger och toningar beroende på design, tycke och smak, till exempel blå, guld och svart.


Grön

Filtrerar bort IR-strålning och skarpt bländande ljus. Används vid lödning, skärning eller i miljöer där andra personer i din omgivning svetsar. Obs! Används ej för direkt svetsarbete.


Stäng